lauantai 2. maaliskuuta 2013

Merkkihenkilö Pierre Brassau

Hanna-Riikka vinkkasi taannoin kuuluisasta kuvataiteilijasta Pierre Brassausta, joka on ehdottomasti muistelemisen arvoinen merkkihenkilö.

Pierre, oikealta nimeltään Peter, aloitti kuvataiteen tekemisen (lähteestä riippuen) joko kolmen tai neljän vuoden ikäisenä ruotsalaisessa Boråsin eläintarhassa, jossa häntä kannusti ihminen Åke.
Peter.

Peterin syntymästä tai perheestä ei ole tietoa. Lähde nimittää häntä länsi-afrikkalaiseksi simpanssiksi, mutta se ei vielä kerro, onko Peter kaapattu Afrikasta vai onko hän syntynyt vankeudessa afrikkalaisista vanhemmista. Joka tapauksessa vielä uransa aikoihin Peter oli lapsi, jonka olisi kuulunut elää tiiviisti äitinsä tai muun läheisen huoltajan kanssa (vapaudessa simpanssiäidit rintaruokkivat lapsiaan ensimmäiset 4-5 vuotta).
Tehokkuus.

Peterin ura Pierre Brassauna alkoi kun Åke keksi antaa hänelle siveltimen, maaleja ja paperia. Aluksi Peteriä kiinnosti maalien muut ominaisuudet, kuten maku. Suosikiksi mainitaan kobaltin sininen, joka on itse asiassa erittäin myrkyllistä, mutta sisältää myös B12-vitamiinia, josta Peterillä saattoi olla puutetta, koska 60-luvulla ihmisille ei ollut vielä aivan selvää, millainen ruokavalio lähisukulaisillamme on. Lopulta Peter ryhtyi siirtämään maalia paperille, ja Åke pääsi toteuttamaan suunnitelmansa. Vuonna 1964 hän vei ranskalaistaiteilija Pierre Brassaun töitä kansainväliseen taidenäyttelyyn Göteborgiin. Brassaun eli Peterin teokset herättivät suurta mielenkiintoa ja taiteilijan hienostunut jälki toi jollekin kriitikolla mieleen balettitanssijan. Vain yksi kriitikko valitti, että tällaista ei maalaisi kukaan muu kuin apina (vai onko se valitus?). Huijaus (Peter ei ollut ranskalainen Pierre, mutta taiteilija yhtä kaikki) paljastettiin, mutta se ei vaikuttanut joidenkin taiteenystävien mielipiteeseen siitä, että Peterin työt olivat silti näyttelyn kiinnostavampia.

Peterin työskentelymetodeihin kuului runsas banaanin syöminen. Banaanien kulutus oli suorassa suhteessa luovuuden intensiivisyyteen. Tämän voin hyvin ymmärtää, joskin itse suosin banaanien sijaan esimerkiksi tummaa suklaata.
Vasenkätinen.

Peterin taiteilijauran jälkeiset vaiheet ovat pimennossa. Hänet myytiin vuonna 1969 englantilaiseen eläintarhaan 5000 kruunulla. Lähteen mukaan Peter oli tällöin muuttunut "heikkohermoiseksi ja aggressiiviseksi". Mutta toisin kuin lähde vihjaa, kuuluisuus tuskin sai muutosta aikaan. Peteristä oli yksinkertaisesti tullut teini-ikäinen.

2 kommenttia: