perjantai 30. marraskuuta 2012

Synnytys


Täplähyeena

Täplähyeenanaarailla on pitkä klitoris, jonka sisällä kulkee virtsaputki (niin kuin peniksessä). Klitoris toimii synnytyskanavana. Ensimmäinen synnytys on vaarallinen synnytyskanavan pituuden (60 cm), ahtauden ja pennun suuren koon vuoksi. Synnytyksessä klitoris repeää. Kymmenesosa ensisynnyttäjistä kuolee synnytykseen.
Lisätietoa täplähyeenoista.

Pentuja täplähyeenanaaraat tekevät vain mieluisten, eli nuolevien ja nuuskivien koiraiden kanssa. Öykkärit eivät heitä kiinnosta. Naaraalla on ehdoton valta päättää partneristaan.

Ihminen

Ihmisnaaraan synnytys on monien muiden lajien edustajia vaikeampi toimenpide poikasen suuren pään takia ja myös sen vuoksi, että ihminen on jossain evoluutionsa vaiheessa noussut pystyasentoon, mikä on kaventanut lantiota. Synnytys on ihmisnaaraalle usein kivulias, pitkäkestoinen ja esimerkiksi välilihan repeytyminen on mahdollinen. Maailmassa kuolee vuosittain noin 300 000 ihmisnaista synnytykseen tai raskauden aikaisiin komplikaatioihin (lähde).
Raskaana oleva ihmisnainen kuvataan usein ilman vaatetusta.
Ihmisnaaraiden lisääntymiskumppanin valintaa on tutkittu paljon, mutta yksimielisiä tuloksia ei ole saatu. Naaraalla ei kaikissa ihmiskulttuureissa ole valtaa päättää partneristaan, ja heidän fyysiset edellytyksensä parittelun estämiseen ovat heikot. Joidenkin (kiistanalaisten) tutkimusten mukaan tosin naaraan orgasmi auttaa hedelmöittymisessä, jolloin naaras voisi jättää epämiellyttävän partnerin ainakin jälkeläisettä.

Merihevonen

Merihevosnaaraalla on erityinen munanasetin, jolla se asettaa kantamansa munat (joita voi olla joistain kymmenistä tuhansiin) uroksen pussiin, jossa ne hedelmöittyvät. Poikaset kehittyvät tässä pussissa, ja lopulta uros synnyttää heidät sieltä ulos.
Raskaana olevia koirasmerihevosia. Lue lisää.
Munien tuottaminen vie naaraalta paljon energiaa (niiden paino on lopulta kolmannes hänen painostaan). Silti naaraat eivät aina hedelmöitä muniaan, vaan voivat abortoida ne, mikäli sopivaa kumppania ei ole tarjolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti