Projektin kuvaus


Toisten historia -projekti

Toisten historia on kirjailija Laura Gustafssonin ja kuvataiteilija Terike Haapojan taiteen ja tieteen välille sijoittuva hanke, jonka tavoitteena on tutkia toisten lajien kokemus- ja kulttuurihistoriaa niiden näkökulmasta käsin. Projektin tarkoitus on tuottaa eräänlainen rinnakkaishistoria, jossa huomioidaan ne näkökulmat ja kokemukset, jotka on perinteisessä historiankirjoituksessa sivuutettu. 

Toisten historia -projekti pyrkii hahmottamaan laajasti eläimen ja ihmisen suhdetta ja eläimen roolia yhteiskunnassa ottamalla eläimen oman kokemuksen lähtökohdakseen. Eläimen kulttuurihistorian kautta on mahdollista tarkastella lähes kaikkia yhteiskunnan osa-alueita eläinkysymyksen valossa. Hanke on sekä tieteellisesti että taiteellisesti laaja, ja sen esitystavoissa pyritään mittakaavaan, joka pakottaa katsojan kohtaamaan tämän kirjoittamattoman historian valtavuuden. 

Monitieteinen hanke toteutuu tieteen- ja taiteentekijöiden muodostamien työryhmien tekemän kirjallisen tutkimustyön sekä näyttelyiden muodossa. Tutkimustietoa kootaan eri tieteenaloilta (esim. oikeustiede, etologia, jalostustiede, kulttuurihistoria). Tutkimuksessa käsitellään ihmisestä poikkeavan subjektin kokemusta maailmasta. Tavoitteena on tehdä kulttuurinhistoriallista tutkimusta alueesta ja näkökulmasta, joka on ennen kartoittamaton. Tämä tieto tuodaan julki näyttelyissä, julkaisuissa ja seminaareissa. Projektissa hyödynnetään tieteellistä faktaa niin pitkälle kuin sitä on mahdollista saada, mutta operoidaan myös taiteen keinoin.

Tutkimuksessa paneudutaan eläimiin yleisesti ja joihinkin lajeihin erityisesti. Hankkeeseen liittyvät tieteelliset ja taiteelliset julkaisut tapahtuvat vuosina 2012-2015. Projekti huipentuu "Toisten historian museo" -työnimellä kulkevaan mittavaan, kokemukselliseen installaationäyttelyyn. Kirjallinen ja kuvallinen aineisto kootaan julkaisuiksi. 

Hankkeen blogi toimii osoitteessa www.toistenhistoria.blogspot.com


Vuosi 2013 
Vuoden 2013 aikana tutkimus ottaa lähtökohdakseen ihmissivilisaatiolle hyvin olennaisen eläimen, naudan, subjektiivisen historian. Tarkastelemme mm. maatalouden kehittymistä, rakennemuutosta ja lainsäädäntöä naudan näkökulmasta käsin. 

Syksyllä 2013 järjestämme ensimmäisen eläimen ja ihmisen vuorovaikutussuhteita, kokemuksen ja kulttuurin yhteneväisyyksiä ja eriäväisyyksiä käsittelevän seminaarin. Seminaarisarjan ensimmäisessä osassa tarkastellaan ihmisen ja muiden lajien yhteistä kulttuuria ja kokemusmaailmaa sekä näiden kohtaamispintaa biologian, filosofian, taiteen ja lainsäädännön näkökulmista.  Vuoden 2013 produktiona toteutamme naudan kulttuurihistoriaa käsittelevän installaationäyttelyn. Installaationäyttely pyrkii kyseenalaistamaan luonnontieteellisen museon esitysperinteitä ja luomaan kokemuksellisia vaihtoehtoja toisen lajin ymmärtämiselle. 

3 kommenttia:

  1. Oletteko katsoneet BBC:n sarjaa Human Planet? Löytyy piraattilahdesta ainakin koko ykköskausi, siinä olisi projektiinne erinomaista materiaalia.

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Täytyykin katsoa, mukavaa vaihtelua varmasti Olipa kerranille ja ihmissusileffoille:)

    VastaaPoista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista