maanantai 27. elokuuta 2012

Interventio nro 1

Naamiointiostostemme tarkoituksena oli osallistua taiteiden yöhön omalla panoksellamme. Toisten historian nimissä kävimme puolilta öin pitämässä Ratsastajapatsaalla luennon veistoksen suuremmasta henkilöstä eli Käthy-hevosesta.

Haluan huomauttaa, että kohua herättänyt "murhaaja"-kaiverrus patsaan tukijalassa ei ollut meidän tekosiamme. Mannerheim eittämättä vei toiminnallaan hengen lukuisilta ihmisiltä ja muilta eläimiltä, mutta hän ei ole näkökulmastamme kovinkaan kiinnostava tyyppi. Jos jotain olisimme patsaan tekstiin lisänneet, niin huomautuksen Käthystä.

Käthyn elämä alkoi Ruotsissa vuonna 1934. Hän syntyi tamma Blancan ja ori Kyffhäuserin kohtaamisesta (ehkäpä kyseessä ei ollut keinosiemennys). Rautias Käthy kasvoi Ruotsissa 5-vuotiaaksi, jolloin hänet myytiin Mannerheimille 3000 kruunun hintaan.

Vuonna 1939 Käthy osallistui sotaharjoituksiin Karjalan kannaksella ja kulki koko sodan ajan Mannerheimin mukana.
Käthy sotaharjoituksissa. Mies kuvausrekvisiittaa.
Käthy oli suuri ja upea, hänen säkäkorkeutensa oli 171 senttiä. Tauno Taajamaa on kirjoittanut hänestä teoksen Lempeäkatseinen legenda.

Vuonna 1951 kun marsalkka kuoli, Käthy osallistui hautajaisiin mustassa Ruotsista tilatussa suruloimessa. Käthy oli tällöin viimeisillään raskaana Held-orille. Tammavarsa kuoli vielä samana vuonna suolentukokseen. Toisen jälkeläisensä Soffin Käthy synnytti 1952. Hänen isänsä oli Hala-Li-niminen ori.

Käthy toimi patsaansa mallina ja vieraili taiteilija Aimo Tukiaisen ateljeessa, vaikkakin kuvanveistäjä käytti myös toista mallia.
Hautajaisasu.
Käthy vietti viimeiset vuotensa Ypäjällä, jossa hänet surmattiin epäselvissä olosuhteissa. Rehumestari oli antanut käskyn Käthyn tappamisesta (hevosten kohdalla käytetään termiä "poistaminen"). Toinen rehumestari kuitenkin vastusti päätöstä ja sulkeutui talliin Käthyn kanssa. Vastusteluista huolimatta Käthy ammuttiin helmikuussa 1953 (toisin kuin muistomerkissä sanotaan) Ypäjän puolustuslaitoksen ykköstallin edessä. Uusien tietojen mukaan Käthy oli terve ja hyvissä voimissa eikä surmaamiselle ollut järkiperustetta. Käthyn muistomerkki paljastettiin Ypäjällä vuonna 1991.


Videon kuvasi assistenttimme Markus S.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti