keskiviikko 1. elokuuta 2012

Eläinten älykkyydestä



Tieteellinen tutkimus jaksaa aina hämmästyttää. Tässä vertailtiin gorillojen, simpanssien ja orankien älykkyyttä ruuvimeisselinkäyttökyvyn avulla. Gorilla vain katseli työkalua, eikä edes harkinnut sen käyttämistä. Simpanssi käytti ruuvimeisseliä kaikilla muila mahdollisilla tavoilla kuin ruuvaamiseen. Oranki taas teeskenteli epäkiinnostunutta, odotti yöhön, ja ruuvasi sitten meisselillä häkin lukon auki ja pakeni. Aika monesti eläinten älykkyyttä mitataan niiden kyvyssä päästä tutkijoita karkuun. 
                                                                       
Toisessa tutkimuksessa pyrittiin jalostamaan rottia älykkäämmiksi. Lopulta saatiin kanta, joka suoriutui koelabyrintista huomattavasti alkuperäistä nopeammin. Vasta tarkemmassa tutkimuksessa huomattin, että jalostuksen myötä rotista oli itse asiassa tullut vaan kuuroja. Ne suoriutuivat labyrintista, koska ympäristön äänet eivät häirinneet niitä.

Kolmas tutkimus. Gerbiilien (tai joidenkin vastaavien) otaksuttiin kaivavan maata koko ajan, koska ne oli "geneettisesti ohjelmoitu" tekemään niin. Joku älypää keksi tehdä kokeen, jossa toiselle gerbiiliporukalle annettiin pesä, jossa oli valmiit pesäkolot mutta ei mitään mitä kaivaa, toiselle taas hiekkainen maa-alusta jota voi kaivaa, mutta johon ei saa tehtyä koloa. Hämmästys ja ihmetys: valmiin pesäkolon saneet gerbiilit olivat tyytyväisiä eivätkä tehneet kaivamisen elettäkään. "Geneettinen ohjelmointi" koski tarvetta olla pesässä suojassa, ei kaivamista toimintona.

Neljäs vielä. Simpanssien kykyä oppia käyttämään kieltä on myös pyritty kyseenalaistamaan. Useimpien menestyksekkäiden tutkimusten lähtökohtana oli, että kieli opitaan sosiaalisessa kanssakäymisessä. Siksi simpanssit, joille opetettiin viittomakieltä adoptoitiin ihmisperheisiin ja niitä kohdeltiin ihmislasten tavoin. 1970-luvulla julkaistussa, paljon hälyä herättäneessä tutkimuksessa kuitenkin saatiin tulokseksi, että simpanssi ei oikeasti käyttänyt kieltä, vaan ainoastaan reagoi ihmisen eleisiin. Tutkimusmenetelmä: simpanssille pidettiin kielitunteja steriilissä luokkahuoneessa, jossa ne opettelivat ruokapalkkioita vastaan yhteydestään irrotettuja, yksittäisiä sanoja vaihtuvien opettajien johdolla. Kuulostaako tutulta?

Ihminen on kyllä tosi viisas eläin.







1 kommentti:

  1. Eläinten käyttäytymistä tutkivat (laboratorio)kokeet on kyllä mielivaltaisuudessaan ihan omaa luokkaansa. Sama kuin tutkittaisiin ihmisten käyttäytymistä jättäen täysin vaille huomiota kaikki persoonalliset piirteet (esim. kunkin äly, geeniperimä ja yhteiskuntaluokka). Sitten julkaistaisiin tulos, jonka mukaan ihmiset ovat/eivät ole älykkäitä.

    VastaaPoista