tiistai 28. elokuuta 2012

Babe, you rock my worldVielä yksi apinajuttu. Minulle näytettiin viikonloppuna baarissa seuraavaa kuvaa. Ollaan söpöyden idean äärellä. 

Ääk.
Minulla ei ole koskaan ollut varsinaista vauvakuumetta, mutta olen kyllä leikitellyt ajatuksella jälkeläisestä ison apinan kanssa (likainen mielikuvitus on muuten sitten ihan omanne). 

Niin kuin aiemmin on ollut puhetta, ihminen ja simpanssi ovat hyvin läheistä sukua keskenään. Lajien välinen geneettinen lähisukulaisuus antaa olettaa, että risteytyminen voisi olla mahdollista: vaikka ihmisellä on yksi kromosomipari simpanssia vähemmän, niin vastaavia hybridilajeja tunnetaan muitakin. Esimerkiksi hevonen ja aasi pystyvät saamaan aikaan muuleja. Liikeri taas on tunnetusti leijonan ja tiikerin risteytys, ja onpa sellaisiakin erikoisuuksia kuin pyyteeri tai särkilahna. Hybridit ovat yleensä steriilejä, mutta eivät aina: hybridi voisi siis (kai) teoriassa muuntua omaksi uudeksi lajikseen.

Liikeri. 
Ihmisen ja simpanssin välisestä hypoteettisesta hybridistä käytetään nimeä Humanzee.Yhtään todistettua humanzeeta ei tiedetä, mutta aiheen epäonnisista tutkijoista tunnetuin on neuvostobiologi Ivanovich Ivanov, joka yritti 1920-luvulla koe-hedelmöittää simpanssinaaraita ihmisspermalla (kenen, siitä ei ole tietoa). Kokeen epäonnistuttua Ivanov halusi yrittää hedelmöittää vapaaehtoisia ihmisnaaraita ensin simpanssin, sitten orankin spermalla. Myös nämä kokeet menivät myttyyn, ensimmäinen ranskan siirtomaahallituksen toimesta, toinen taas koska herra oranki (joka tuskin oli vapaaehtoinen) ehti kuolla ennen koejärjestelyä. Kysymys jäi siis ratkaisematta. 

Tutkimuksen isä?
Toinen maailmansota ja natsien ihmiskokeilut hieman vähensivät innostusta rodunjalostukseen, ja nykyään ihmis-apina-ristisiitosten tutkiminen on vahvasti kiellon alueella. Kiellon taustalla ovat ihmiskokeisiin liittyvät eettiset ongelmat, mikä on tietysti ihan oikein, mutta apinavauvakuumeen vaivaamassa tämä herättää muitakin kysymyksiä. Jos kerran biologia ei näe mitään ongelmaa ihmisen ja simpanssin jälkeläisen synnyttämisessä, ja voisi hyvin kuvitella, että lapsikin olisi ihan tyytyväinen jos sillä vain olisi rakastavat vanhemmat (itse asiassa ihmisen ja simpanssin suvut lisääntyivät aivan onnellisesti keskenään vielä miljoona vuotta sukuhaarojen eroamisen jälkeen), ongelmana on oikeastaan yhteiskunta, joka asettaa melko erilaiset eettiset standardit toiselle vanhemmista kuin toiselle. Jos yksikin tällainen henkilö syntyisi, se kyseenalaistaisi saman tien aika lailla kaiken valtiollisesta lainsäädännöstä YK:n ihmisoikeusjulistukseen. 

En ole löytänyt riittävän hurmaavaa apinaa, mutta jos nyt kuitenkin hetken annan itseni haaveilla raskaudesta. Olisiko humanzee-vauvani koe-eläin, vai niin sanottu erityislapsi? Asuisiko se laboratoriossa vai saisiko se tukiopetusta? Omistaisinko minä sen? Saisiko sen hankalana tappaa? Jos se saisi elää, olisiko sillä oikeus koulutukseen? Saisiko se äänestää?  Saisiko se äänestää siitä huolimatta, että olisi koe-eläimenä? 

Perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien välikysymys. Mitä jos se ei olisikaan steriili, ja sille löytyisi humanzee-puoliso, ja niitä tulisi lisää? Alkaisiko humanzee-vähemmistö vaatia oikeuksia? Kieliopetusta kouluihin, kiintiöitä yritysten hallituksiin, edustajia parlementteihin? Maa-alueiden palauttamista alkuperäis-simpansseille afrikan sademetsissä? Lajienvälistä tasa-arvoa? Loppu assimilaatiolle ja diskriminaatiolle! Oikeus lajityypilliseen elämään!!  Pois sorron ikeestä!!! Liberté, Égalité, Fraternité!!!!!!


Keskeytämme ajatuskokeen poliittisesti vaarallisena. Päivi, miten sen abortin kanssa olikaan? 

1 kommentti:

  1. Hiii! Mahtava ajatuskoe! Mahdollisille lukijoille täytyy jakaa minunkin elämäni ihanin uni, jossa adoptoin vauva-apinan. Se oli niin hienoa.

    VastaaPoista