torstai 25. lokakuuta 2012

Toisten syntiinlankeemus

Käärme oli kavalin kaikista kedon eläimistä, jotka herra Jumala oli tehnyt; ja se sanoi vaimolle: "Onko Jumala todellakin sanonut: 'Älkää syökö kaikista paratiisin puista'?"
Vaimo vastasi käärmeelle: "Sen puun hedelmästä, joka on keskellä paratiisia, on Jumala sanonut: 'Älkää syökö siitä älkääkä koskeko siihen, ettette kuolisi'."
Käärme sanoi vaimolle: "Ette suinkaan kuole, vaan Jumala tietää, että sinä päivänä, jona te siitä syötte, aukenevat teidän silmänne, ja te tulette niin kuin Jumala tietämään hyvän ja pahan."
Boa-käärmeiden rakenteessa on jäänteitä alkumatelijan raajoista.

Herra Jumala sanoi vaimolle: "Mitäs olet tehnyt?" Vaimo vastasi: "Käärme petti minut, ja minä söin."
Herra Jumala sanoi käärmeelle: "Koska tämän teit, kirottu ole sinä kaikkien karjaeläinten ja kaikkien metsän eläinten joukossa. Vatsallasi sinun pitää käymän ja tomua syömän koko elinaikasi. Ja minä panen vainon sinun ja vaimon välille ja sinun siemenesi ja hänen siemenensä välille; se on polkeva rikki sinun pääsi, ja sinä olet pistävä sitä kantapäähän."
Käärme ei lisäänny siemenestä, vaan kuoriutuu munasta.

Sitten: herra Jumala tekee Aadamille ja hänen vaimolleen puvut nahasta.

2 kommenttia:

  1. Olisiko käärme valikoitunut samoista syistä edustamaan pahaa kuin vuohi myöhemmässä (judeo-)kristillisessä mytologiassa. Käärme on kuitenkin Raamattua vanhempi hedelmällisyyden symboli ja jumalattaren tunnusmerkki. Eli että on saatu uhkaavat, pakanalliset ja vanhat uskonnot pois uusien, patriarkaalisten ja ihmisen muun luonnon yläpuolelle nostavien oppien tieltä.

    VastaaPoista
  2. Ja käärmeenhän ilmeisesti erinäisissä tulkinnoissa on katsottu viittaavan Lilithiin. Eli Lilith/käärme/naisjumala/pakanallinen uskonto (joihin voisi ajatella Lilithin hahmon yhdistyvän) amputoidaan. Mutta oli miten oli, paskamainen on tuo kristinuskon temppu käärmeelle.

    VastaaPoista