"Kansa innostui tarhauskiellosta
Suomalainen demokratia otti ison harppauksen torstaina, kun Turkistarhaton Suomi -kansalaisaloite sai kerättyä vaaditun määrän allekirjoituksia puolessa vuodessa. Kyseessä on ensimmäinen kansalaisaloite, joka menee eduskunnan käsiteltäväksi.Paalupaikka Suomen ensimmäisenä kansalaisaloitteena takaa, että aloitteen tietä eduskunnassa seurataan tarkkaan. Eduskuntaryhmien edustajat vakuuttivat torstaina, että kansalaisaloite saa sille kuuluvan arvon ja kunnon käsittelyn.
Nyt on tärkeää, että aloite ei jää pelkän valiokuntakäsittelyn varaan vaan että se pääsee eduskunnan täysistuntoon. Näin päättäjät voivat osoittaa kansalaisille, että heidän toiveitaan kuunnellaan.
Eduskunta on tuskin valmis kieltämään turkistarhausta.
Selvin tuki kiellolle tulee vihreiltä. Vastaavasti Rkp on tiukasti kieltoa vastaan, samoin suurin osa keskustalaisista. Kokoomuksen, sosiaalidemokraattien ja perussuomalaisten mielipiteet jakautuvat. Kristilliset haluavat noudattaa molempiin suuntiin kumartavaa hallitusohjelmaa.
Kysymys turkistarhauksen jatkamisesta on omantunnonkysymys. Siksi se sopii erityisen hyvin myös ensimmäiseksi eduskunnan käsittelemäksi kansalaisaloitteeksi.
Sekä tarhauksen vastustajilla että kannattajilla on vankat ja hyvin perustellut argumenttinsa. Kannattajien mukaan turkistarhaus on Suomessa laillinen elinkeino, joka työllistää etenkin Pohjanmaalla ja tuo satoja miljoonia euroja vientituloja.
Vastustajien mielestä villieläimien pitoa häkissä hyötytarkoituksessa ei voi perustella eurooppalaisessa sivistysvaltiossa nykyaikana.
Suurin osa suomalaisista turkiksista menee vientiin, lähinnä Kiinaan ja Venäjälle. Tarhauksen kannattajat huomauttavat, että kielto Suomessa siirtäisi tuotantoa maihin, joissa turkiseläinten olot ovat huonommat kuin täällä. Perustelua voi arvostella, koska muiden maiden puutteelliset olot eivät ole riittävä oikeutus toiminnan jatkamiselle Suomessa.
Vaikka tarhausta ei nyt kiellettäisikään, ei ole täysin mahdotonta, että eduskunta päätyy kieltoon tulevaisuudessa. Silloin siirtymäajan pitää olla riittävä. Laillista ja mittavaa elinkeinoa ei voi lopettaa pikapäätöksellä eikä kevein perustein.
Kansalaisaloite on vahva merkki siitä, että mielipiteet ovat muuttumassa turkistarhauksen vastaiseksi. Samalla se on todiste siitä, että ihmisillä on halua vaikuttaa."
Toisten historia on kirjailija Laura Gustafssonin ja kuvataiteilija Terike Haapojan taiteellistieteellinen hanke, jossa tutkitaan maailmanhistoriaa eläinten näkökulmasta. Projekti pitää sisällään näyttelyitä, seminaareja, tekstejä ja interventioita. Blogissa käsitellään oheismateriaalia, kehitellään ideoita ja raportoidaan toiminnasta.
perjantai 26. lokakuuta 2012
Toiset kannattavat
Helsingin Sanomissa oli niin asiallinen pääkirjoitus, että minähän siis kerrassaan kopioin sen kokonaisuudessaan tänne. Kiitämme kirjoittajaa!
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti