tiistai 29. tammikuuta 2013

Tee-se-itse: Eläimen silmin


Me Toisten Historiassa uskomme, että parhaan lopputuloksen syntymiseksi asiantuntemusta tulee jakaa. Annamme tässä ohjeet siihen, kuinka myös sinä voit tarkastella maailmaa eläimen silmin. 

Tarvitset


Sakset

Silmälasit
Valitse mitkä tahansa vanhat lasit. Jos haluat voimakkaamman kokemuksen, valitse lasit, joiden vahvuus on mahdollisimman erilainen kuin omien silmiesi (keskeytä eksperimentti mikäli havaitset päänsärkyä tai muita oireita). Jos haluat hallittavan kokemuksen tai pelkäät jääväsi matkalle, käytä vahvuudettomia ns. imagolaseja. Voit myös käyttää omia silmälasejasi, jos sinulla sellaiset jo on. 


Teippiä 


Läpinäkyvä teippi on huomaamattominta, mutta voit toki käyttää myös ns. jeesusteippiä tai mitä tahansa tahmeaa (hunaja, purkka) jolla saat silmät (ks. seuraava kohta) pysymään laseissa. 


Silmät

Sen jälkeen voit valita eläimen, jonka silmin haluat maailmaa katsella. Itse käytimme kaupunkikierroksellamme kummituseläimen silmiä, mutta luotimme siihen, että kummituseläin pystyy samastumaan myös muiden eläinten ajattelunratoihin. Huom. menetelmässä ei käytetä oikeita silmiä, vaan mielikuvitusta. Huomioi, että eri silmin et ainoastaan katso maailmaa eri korkeudelta ja näe erilaisia värejä, vaan myös kiinnostuksen kohteesi ja huomiopisteesi muuttuvat. 
Valmista instrumentti

Voit leikata silmät paperista tai piirustaa ne vaikka suoran laseihin. 

Kiinnitä silmät laseihin haluamallasi tavalla.  Avot!Tutkimusmatkailu

Laita lasit päähän. 

Älä pelästy, vaikka kaikki näyttää hyvin erilaiselta: totut siihen pian ja alat havaita kiinnostavia yksityiskohtia. Kenttätyön taustaksi voi selvittää esimerkiksi silmäeläimen anatomiaan, intresseihin ja elinalueisiin liittyviä seikkoja, mutta voit myös vain kuvitella itsellesi siivet, sarvet, pötsin tai kuvittelemalla muuttaa kokoasi uutta olomuotoasi vastaavaksi.

Liiku kaupungilla mahdollisimman eri paikoissa. Voit säädellä lasien vahvuutta lisäämällä tai vähentämällä ihmisymmärrystäsi: jos pidät ihmisymmärryksesi vahvana, voit esimerkiksi yhä lukea ihmiskielisiä tekstejä, käydä kaupassa tms. Mitä vahvempana pidät silmäeläintäsi, sitä vähemmän tajuat ihmisten asioista. jos luovut kokonaan ihmismäisestä käyttäytymisestä pidä huoli siitä, että sinulla on mukana avustaja - monet eläimet eivät osaa varoa autoja, emmekä toivo että kukaan tutkijoista menehtyy esimerkiksi peurakolarissa. 


Lopeta matka hakeutumalla rauhalliseen paikkaan, jossa voit palautua takaisin ihmisnäköösi rauhassa. Tee muistiinpanoja kokemuksestasi. Toista koe säännöllisesti. Voit tehdä tutkimusta yksin tai ryhmässä. 

Yksinkertaista ja helppoa, ja mahdollista kenelle tahansa. Onnea tutkimuksiin! 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti