torstai 6. joulukuuta 2012

Onko vain ihmisellä isänmaa?

Näin itsenäisyyspäivänä on hetki aikaa pohtia toisten suhdetta itsenäiseen Suomeen.

Valtioiden perustaminen, hyväksyminen ja hajottaminen on perinteisesti ollut ihmislajin askartelua. Mutta valtiot vaikuttavat muidenkin eläinten elämään.

Ensimmäinen eläinsuojeluasetus annettiin Suomen suuriruhtinaskunnassa vuonna 1864. Asetuksessa kiellettiin tahallisesti rääkkäämästä eläimiä. Muuallakin Euroopassa oli herätty eläintensuojeluun, ja fennomaaneille oli tärkeää osoittaa suomalaisten olevan sivistynyt kansakunta ja erottautua samalla henkisesti Venäjästä, jossa tällaisia asetuksia ei ollut.
Entisaikaan elänyt ihminen.
Hevosten ansiot itsenäisen Suomen sodissa lienevät kiistattomat. En tiedä, onko Suomessa myönnetty eläimille minkäänlaisia kunniamitaleja, kuten esim. Britanniassa on tehty. Mutta miten myöntää kunniamerkki henkilölle, joka ei tunne koko isänmaan konseptia ja on hoitanut palveluksensa ymmärtämättä sen merkitystä. Hevoset ovat luultavasti pohtineet 30–40-luvulla, että ihmiset ovat tulleet lopullisesti hulluiksi.
Sotahevosten muistomerkki. (Mies kuvausrekvisiittaa.)
Joidenkin tahojen mielestä EU:hun liittyminen heikensi Suomen itsenäisyyttä. Suomalaisille eläimille siitä on sen sijaan ollut enemmän hyötyä kuin haittaa. Perinteisesti vahvoilla ollut Keskusta on hanakasti vastustanut parannuksia lähes kaikkien (niin koti- kuin villi)eläinten olosuhteiden kohentamiseen. Tämä puolue ajaa sellaisten ihmisten etua, jotka tuntuvat näkevän eläinten laajamittaisen hyväksikäytön saavutettuna etuna, josta ei kertakaikkiaan tingitä. EU on kuitenkin hätistänyt Suomea hyväksymään erinäisiä direktiiveja. Valitettavasti osa niistä (kuten porsitushäkkien kieltäminen, jonka siirtymäajaksi määrättiin 20 vuotta) on enemmän tai vähemmän vesitetty. Suomi on myös tehnyt EU:n luontodirektiivin noudattamisessa varauman susien ja karhujen osalta. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että Suomessa ei ole täysin laitonta tappaa erittäin uhanalaisia susia.
Susia on Suomessa alle 200. (Ihmisiä noin 5,5 miljoonaa.)
Kansalaisaloite on niin ikään EU:n peruja. Suomessa tehtiin juuri kansalaisaloite turkistarhauksen lopettamiseksi.
Sika ja keskustalainen.
Itsenäisen valtion ylläpitämiseksi on perinteisesti toivottu armeijaa. Suomen Puolustusvoimilla on vuosittain lupa viiteenkymmeneen koe-eläimeen. Tavallisesti vuodessa kuolee 6-8 sikaa sotilaslääkärien käsissä. Mikäli sikoihin ammutut haavat onnistutaankiin paikkaamaan eikä potilas kuole esim. verenhukkaan, hänet tapetaan silti harjoituksen päätteeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti