torstai 27. syyskuuta 2012

Vallan ytimessä ei tällä kertaa kaapattu laivaa

Olen yhä hieman hämmentynyt tämänaamuisesta tilaisuudesta, jossa kävimme. Kyseessä oli siis jonkinlainen esijuttu sille, että eläinsuojelulakia ryhdytään uudistamaan. Paikalla oli alustajia, jotka puhuivat aiheesta oman alansa näkökulmasta (yhteiskuntatieteilijä, oikeustieteilijä, eläinlääkäri ja henkilö Maa- ja metsätalousministeriöstä). Ilmeisesti nyt lakia aletaan valmistella.
Säätytalon sfinksi (Teriken mielestä se on joku muu).
On jännittävää tietää, ketkä ihmiset todella päättävät jostakin laista. Ja masentavaa tajuta, että eläinsuojelulakia pääsevät syynäämään tahot, joiden toimeentulo perustuu eläinten käyttämiseen ja toimintaan, joka on lähtökohtaisesti kestämätöntä, jos oletetaan että eläimellä on itseisarvo. Näinhän Suomen laissa ei tällä hetkellä oleteta. Birgitta Wahlbergin mukaan siinä on suurin epäkohta koko hommassa. Jos eläimelle oletetaan itseisarvo (siis miten voidaan tällä hetkellä olettaa, että eläimellä ei ole itseisarvoa?? kuinka tämän on edes mahdollista), siitä tulee jotain muuta kuin ihmisen toiminnan kohde. Ja ennen kaikkea lait, niiden noudattaminen ja toimeenpaneminen saisivat enemmän painoarvoa: tässä puhutaan nyt siitä, mitä toinen subjekti voidaan pakottaa kokemaan. Toisaalta Norjassa ja Alankomaissa eläimelle on laissa säädetty itseisarvo, mutta eipä se ole eläinteollisuutta lopettanut.

Säätytalon leijona ja toinen henkilö.
Joku paikallaolija kyseenalaisti sen, miksi eläinsuojelulakia valmistelemassa on niin paljon eläinsuojelujärjestöjen ihmisiä. Valmistelevassa ohjausryhmässähän on siis kaksi (2) henkilöä eläinsuojelujärjestöistä (Animalia ja SEY). Eikö olisi relevantimpaa kysyä, mitä helvettiä se turkistuottajien edustaja tekee ryhmässä. Ja hieman arveluttaa myös maataloustuottajien mukanaolo. Entäs Evira? Ja oikeesti joku tyyppi Päivittäistavarakauppa Ry:stä. Mitä tällaiset ihmiset voivat tietää eläinten kokemuksesta? Järkevintä olisi, jos lakia pääsisivät suunnittelemaan vain sellaiset, jotka ymmärtävät jotain kyseisen lainkohdan konkreettisista kokijoista. Ja joo, voi olla, että sitten sieltä jäisivät myös eläinsuojeluihmiset pois. Mutta oikeesti hei. Nythän siellä on jengiä, jonka edun mukaista on se, ettei eläinten hyvinvointia paranneta.
Leijona on suosittu eläin Säätytalossa. Mistä muuten tulee käsitys leijonan ja oikeudenmukaisuuden yhteydestä?
Tää on todella vituttavaa. Miksi kaikki nämä lait ja asiat ja jutut ja keskustelut ja väittelyt ja tämäkin kirjoitus ja samaan aikaan tässä maassa on satoja tuhansia eläimiä, jotka kärsivät siksi, että ihmiset voisivat saada halpaa makkaraa tai turkissomisteita tai juoda litratolkulla maitoa.
Säätytalon toiset sfinksit, puhelinkoppi ja joku tyyppi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti