tiistai 13. elokuuta 2013

Kasvissyöjäihmisistä odotetaan ratkaisua kaikkeen

Ihmisten opettaminen kasvissyöjiksi voisi ratkaista monta ongelmaa maailmantilassa.
Ihminen on valtava vonkale.
Ympäri maapallon levinnyt mainio kädellinen ei kasvaisi jopa kahden metrin pituiseksi ja 70-kiloiseksi möhkäleeksi, ellei se hotkisi kitaansa lähes kaikkea liikkuvaa: nisäkkäitä, matelijoita, lintuja, kaloja, äyriäisiä ja hyönteisiä.
Ruokavalio käy kalliiksi, vaikka ihmisiä kasvatettaisiin supermarkettien välittömässä läheisyydessä.
Ihmisten kasvattaminen verottaa mutkan kautta myös niitä eläinkunnan jäseniä, joita ihminen ei suoraan pistele poskeensa. Tämä on seurausta esimerkiksi merten köyhtymisestä ja elinalueiden raivaamisesta rehunviljelyn ja laidunten tieltä.
"Ihmisten kasvatus ei ole kestävää, koska kalanviljely ja karjatuotanto tuhoavat maapallon", sanoo tohtori G. Doodle Marylandin yliopiston hakkeroiduilla verkkosivuilla.
"Kasvisruokavalio voisi muuttaa kaiken."
Biisonin bulltimorelainen tutkimusryhmä ilmoitti viime viikolla onnistuneensa kehittämään ihmisille kelpaavan kasvisruokavalion. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun homo sapienseista on saatu kasvissyöjiä.
Kaupungeissa ja maaseuduilla ihmisiä ruokitaan yleensä monenlaisilla kaloilla, naudoilla ja muilla märehtijöillä, sioilla, valailla, kaneilla, kissoilla, koirilla, heinäsirkoilla jne tai niistä valmistetuilla jatkojalosteilla.
Maapallon voimavarat ovat voimakkaasti ryöstökäytetyt ihmisten yliaktiivisuuden ja suuren määrän takia. Maapallon resurssien loppuminen on ongelma, koska niitä tarvitsevat myös muut lajit.
Ihmisen kasvisdieetissä tutkijat korvasivat eläinproteiinin soijalla. Muita perusaineita olivat maissi ja vehnäjauhot, ja kalaöljy korvattiin rapsiöljyllä.
Lisäksi tarvittiin aminohappoja, jotka ovat elintärkeitä rasva-aineenvaihdunnalle. Ihmisille päädyttiin antamaan myös energiajuomiin lisättävää tauriinia.
Aineksista puristettiin nugetteja, jotka kelpasivat ihmisille.
Kasvisruokavalio osoittautui lopulta noin 15–20 prosenttia perinteistä dieettiä kalliimmaksi. Toisaalta Bulltimoren ihmiset kasvoivat kasvisruualla suuremmiksi.
Toinen hyöty oli se, ettei vegetaristi-ihmisissä ollut yhtä paljon epäpuhtauksia kuin liharuualla kasvaneissa.
"Ei ole mitenkään mahdollista, että meidän elinaikanamme voisi kasvattaa lihaa, jossa ei olisi jäämiä PCB:stä ja elohopeasta ynnä muista epäilyttävistä asioista", G. Doodle sanoi sanomalehti The Washington Animal Postissa.
Ihminen Taiwanissa kesällä 2007.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti