tiistai 28. toukokuuta 2013

Sivilisaatio, äly ja siloviholainen

Kävin eilen keskustelemassa ympäristöfilosofiaa harrastavien ihmisten kanssa. Se oli ihan huippua. Puhuimme muun muassa ihmisen erityisominaisuuksista. Kaikilla lajeilla on omansa, mutta tällä hetkellä eilisen kaltainen keskustelu on mahdollista vain ihmisten kesken. Tai en tiedä, voisiko käsitteistä ja käsitteillä kommunikoiminen onnistua viittomakieltä osaavan simpanssin tai gorillan kanssa. Taikka jonkin merinisäkkään. Tällöin on kuitenkin huomioitava, että ne eivät voi keskustelussa käyttää omaa äidinkieltään, mikä tunnetusti ihmisilläkin hankaloittaa ymmärtämistä. Ihmiset aika heikosti ovatkin onnistuneet opettelemaan toisten lajien kieliä. Luulen, että esim. delfiinit pitävät meitä aika yksinkertaisina, ja suostuvat vangittuina idioottimaisiin temppuihin lähinnä säälistä.

Muutenkin miettikääpä hetki sitä, millaisin keinoin eläinten "älykkyyttä" testataan. Jollain palikoilla! Täytyyhän älykkyyden olla jotenkin tarkoituksenmukaista. Palikkojen laittamisella oikeanmuotoisiin reikiin on hyvin vähän relevanssia yhdenkään lajin elämässä.
"Tulkaa katsomaan, täällä niitä idiootteja taas on!"

Tulin myös sanoneeksi jotain sellaista kuin että no voihan se olla, että eläimet eivät esimerkiksi rakenna kaupunkeja. Minähän puhuin paskaa. Eläimet rakentavat kaupunkeja. On kiinnostavaa, että tässä mielessä ihminen muistuttaa eniten hyönteistä. Myös linnut, kalat ja erilaiset alkueläimet ovat eläinkunnan nerokkaimpia rakennushenkilöitä. Sen sijaan muut nisäkkäät majavia ja jyrsijöitä lukuun ottamatta luovat melko vähän rakennelmia ympärilleen. Ihmismittarilla sanottuna: mitä kehittyneempi laji, sitä vähemmän ja kehnommin se rakentaa.

Ihminen ei ole eläinmaailman ainoa yksilö, joka on keksinyt pyörän, tulen hyödyntämisen, liimaamisen, saranalliset ovet, paperin ja ompelutaidon. Muutamia mainitakseni. Näistä lisää toisen kerran, sillä välin suosittelen Karl von Frischin kirjaa Eläinten arkkitehtuuri.
Haarahaukka, eläinkunnan pyromaani nro 2.

Eilen koimme kusiaisinvaasion eväisiimme, mikä antaakin erinomaisen syyn pohtia hieman muurahaisia. Tulimme puhuneeksi samaistumisesta ja hyönteissyönnistä. Itse asiassa varmasti mikään eläinheimo ei ole niin ihmisen kaltainen kuin muurahaiset, joista monet luovat pitkäikäisiä metropoleja ja toiset taas kulkevat paimentolaisina.
Viholaisia.

Kusiainen eli siloviholainen (!!!) rakentaa pesiä, mutta varsinkin pienet yhteiskunnat saattavat hylätä kotinsa ja vaihtaa maisemaa. Ilmeisesti on myös mahdollista että yksittäinen sivilisaatio asuttaa useampia eri paikkoja. Kusiaisten pesäkoot vaihtelevat 1000 työläisen kylistä sadan tuhannen työläisen kaupunkeihin. Suurkaupungeissa elää jopa sata kuningatarta (englanninkielisen Wikipedian mukaan). Vai olisiko soveliaampaa puhua näissä tapauksissa hallituksesta, jopa eduskunnasta, kuin monarkiasta. Kusiaiset ovat viholaisista ahkerimpia karjanhoitajia!

Kirvojen lypsäminen.

Lähde.

Kusiaiset ovat maailmanvalloittajia. Euroopan mantereen lisäksi ne ovat vallanneet osan Aasiaa ja Pohjois-Amerikkaa. Tämä on ymmärrettävää, kyseessä on hyvin aggressiivinen laji.

Video jonkun ihmisen kotona elävästä kusiaisyhteisöstä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti