perjantai 15. helmikuuta 2013

Kuutamoa, muodonmuutoksia ja susivainoja,


Edellisessä postauksessa käsiteltiin miehiä, jotka haluavat olla yhtä petojen kanssa. Fantasialla on myös pimeä juonteensa, ja ihmissusi on näistä meillä päin tunnetuimpia. Ihmissutta pidetään erityisesti Eurooppalaisena lajina, vaikka samankaltaisesti käyttäytyviä muodonmuuttajia tunnetaan kaikkialta maailmasta. Intiassa tavataan ihmistiikereitä, Afrikassa taas ihmishyeenoita. Ihmissudet ovat esimerkkejä teriantropiasta, ihmisen muodonmuutoksista toisen lajin edustajaksi. Myös esimerkiksi Egyptissa tavattiin teriantrooppeja, ihmishahmoja joilla oli eläimen pää. Lykantropia, kyky muuntua sudeksi, on teriantropian erikoistunut muoto. 

Anubis, puoliksi ihminen, puoliksi sakaali

Teriantropiaa ei tule sekoittaa kliiniseen lykantropiaan, jossa ihminen uskoo muuttuvansa tai olevansa muuttunut eläimeksi. Todellisilla ihmissusilla ei ole mitään tekemistä uskomisen kanssa. 

(elokuva kertoo nuoresta miehestä, joka luulee olevansa lintu). 

Ihmissusista on lukuisia historiallisia havaintoja. Eestissä ihmissudet harjoittivat noituutta ja aiheuttivat karjavahinkoja, ja 1600-luvulla 18 miestä ja 13 naista tuomittiin noituudesta, yhteydenpidosta paholaisen kanssa ja ihmissuden hahmon käyttämisestä. Syytetyt myönsivät syyllisyytensä rikokseen, joskin nykykatsannossa kuulustelumenetelmiä voisi kutsua arveluttaviksi. 

Ihmissusia tuomittiin usein noitaoikeudenkäyntien ohessa. 
Kaikki ihmissusiutensa tunnustaneet eivät kuitenkaan joutuneet maksamaan siitä hengellään. Vuonna 1692 Jürgensburgissa, entisellä Liivinmaalla, iäkäs ihmissusi tunnusti käyvänsä muiden ihmissusien kanssa helvetissä kolme kertaa vuodessa taistelemassa noitia vastaan hyvän sadon turvaamiseksi. Sopimusta paholaisen kanssa ei voitu todistaa, ja ihmissusi selvisi ruoskintatuomiolla. 

Ihmissudet ovat arkoja elämiä ja liikkuvat ennen kaikkea öiseen aikaan. Ne elävät harvoin laumoissa. Koska niitä ei ole tieteellisesti juurikaan tutkittu, niiden alalajeista ei ole olemassa tarkkoja taksonomisia määritelmiä. Tiedetään kuitenkin, että ihmissusia on hyvin erilaisia. Jotkut ihmiset pystyvät muuttuvaan ihmissusiksi vasta koomaan vaivuttuaan, toisilla muodonmuutos tapahtuu täyden kuun valon aikaansaamana. Joillekin riittää suden nahasta tehdyn vyön pukeminen, jotkut tarvitsevat muutosvälineeksi kokonaisen sudennahan. Ihmissudeksi saattoi päästä myös jumalan kirouksen seurauksena, sillä ihmissudella ja paholaisella on tunnetusti hyvät välit. Elokuvan keksimisen jälkeen ihmissusia on esiintynyt erityisesti elokuvissa. Tässä kooste muutamista filmille päätyneistä metamorfooseista: 

(mute-napin painaminen on suositeltavaa musiikillisistä syistä)

Ihmissusia esiintyy molemmissa sukupuolissa. Kuitenkin naaraspuoliset ihmissudet ovat usein susiksi muututtuaan himokkaampia ja tuntuvat hylkäävän maternaaliset hoivavaistonsa. Armenialaiset naiset saatettiin pakottaa muuttumaan ihmissusiksi rangaistukseksi kuolemansyntiin sortumisesta. Susiksi muututtuaan naiset omaksuivat verenhimoisia piirteitä, synnyttivät vain syödäkseen omat lapsensa ja söivät myös sukulaistensa ja lopulta tuntemattomienkin lapsia. Ihmisnaisilla onkin tapana muuttua myös kissaeläimiksi (puuma, mirri) voimakkaan seksuaalisen halun pakottamina. Merkittävin filmille tarttunut tällainen muuntautuminen tapahtuu Nastassja Kinskille elokuvassa Cat People. Ihmiset ovat aina suhtautuneet ihmissussiin vihamielisesti. Niitä on vainottu ja tapettu, niiden pesiä on tuhottu ja niiden ruumiita on jopa häväisty kuoleman jälkeen. Ihmisyhteisössä niillä ei ole ollut koskaan sijaa. Tehokkaiden hoitomenetelmien avulla eläin-ihmis-hybridismi on tukahdutettu ja oireita ilmentävät suljettu laitoksiin. Harvoista vapaana liikkuvista ihmissusista on tullut pelokkaita ja vihamielisiä ihmisiä kohtaan. Konfliktejä syntyy. Susimaisia piirteitä omaavat joutuvat kätkemään ne yhä visummin. 

Pentti Oinonen (ps) haluaa susille lisää kaatolupia.
Nyky-yhteiskunnassa on mahdoton sanoa, kuka on, ja kuka ei ole ihmissusi. Susia pelkäävän on oltava jatkuvasti varuillaan ja pyrittävä ennaltaehkäisemään konfliktit kieltämällä susimaisen ajattelun kokonaan. Jotkut pitävät jopa susikannasta eroon pääsemistä välttämättömänä toimenpiteenä ihmissusien ja hallitsemattoman eläimellisyyden ehkäisemiseksi.  

Ihmissusia voi olla nimittäin missä tahansa. Jopa eduskunnassa. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti